Saturday, December 30, 2006

Spritorgier

Jag gillar A’s släkt men de är lite annorlunda. Låt mig bara förklara gårdagen i två versioner,
1 Krisarns bulljul
2 A’s Norénjul

1 Middag med hela släkten i stad 2 timmar bort.
Alla startar tidigt, klär sig fina och tar fram den förberedda presenten till värdparet. Vi hoppar in i bilarna för att ankomma samtidigt för att fika, umgås och sedan äta middag tillsammans. Vi samlas alla som bestämt och sitter ihop i den fint dukade matsalen, pratar, diskuterar och är allmänt artiga utan att för dens skull skratta så att laxen sprutar. Mormor som kommit med rullstol och färdtjänst prånglas in till bordet och påsen kollas oroligt av värdinnan, fläckar och spill gillar vi ju inte nu när finaste duken, kristallen och silvret står på bordet.
Kvällen avlöper som planerat och nöjda och mätta åker vi alla samtigt efter att ha tagit ett ordentligt hejdå. Inga större överraskningar.

2 A’s Norénjul
Vi vet när vi skall vara framme, ungefär. Så någon klär upp sig, andra åker i hoodtröja och skitiga byxor. På vägen svänger vi snabbt av och plockar upp en present, andra kom att tänka på en spännande affär och drog 2 mil åt motsatt håll. När vi ändå är i krokarna finns det ju en god korv i ica butiken på vägen. Vi stannar där också. Alla vet när vi skall vara på plats men tidsspannet mellan den första och sista gästen är tre timmar. Äh, vi kommer när vi kommer liksom. Udda koppar plockas fram till kaffet som intas stående i köket, inga assietter (vi har ju ingen diskmaskin) till kakan som plockas fram ur frysen och äts utan att nå ugnen. Vi irrar omkring, mormor som kommit i rullstol med färdtjänst ställs i mitten av kaoset så hon skall känna att hon är med (men värdinnan som är sjuksyster tycker inte om att se henne äta så hon åker ju snart). Hälften vägrar äta förrättsfisken och går på eget bevåg direkt på varmrätten som står på plattorna i köket (vi har ju ingen diskmaskin). Vi springer lite huller om buller och äter det vi vill och ger resten till bordsgrannen. Trivsamt. Den alkoholiserade mostern får trots tjat inget vin till maten. Nu tar ungdomarna fram helröret och börjar grogga i köket, de andra sitter kvar och äter middag i matsalen. Tydligen skall det bli tjejkväll för mig med mina svägerskor. Matas med sprit och känner mig oartig mot värdinnan. Sista gästen anländer.
Dags att äntra bilarna där groggandet fortsätter. Tappar mitt diadem när jag och tjejerna kissar vid vägkanten. Kvällen fortsätter på samma tema och gissa hur Krisarn mår efter spritkalas och alldeles för mycket sanningar i luften…
Tur att det nytt år snart… då skall jag såklart bli en bättre människa…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se